Brandfarliga Heta Arbeten
Kursinformation
Vid arbeten där värme, gnistor eller lågor kan uppstå krävs att säkerhetsföreskrifter följs för att minimera brandrisken. För att utföra dessa arbeten måste det finnas en organisation som säkerställer att rätt åtgärder vidtas. Detta inkluderar en tillståndsansvarig, en utförare och en brandvakt. Samtliga personer måste ha ett giltigt certifikat enligt SBF 506.
Innan arbetet påbörjas ska en riskbedömning genomföras, och en tillståndslista fyllas i för att säkerställa att alla säkerhetskrav uppfylls. Därefter kan ett tillstånd för brandfarliga arbeten utfärdas.
Kurslängd
Fysisk: 1 heldag
Kursplan
Försäkring
Riskhantering
Säkerhetsregler
Lagar och regelverk
Brandkunskap
Grupparbeten
Praktisk släckövning
Målgrupp
Denna kurs är anpassad för alla som utför arbeten där värme, gnistor eller lågor kan uppstå. Kursen riktar sig även till:
Utförare av heta arbeten
Brandvakter
Tillståndsansvariga
Fastighets- och lokalansvariga
Entreprenörer och byggföretag
Lagkrav och föreskrifter
För att minimera brandrisker och uppfylla försäkringskrav måste alla som arbetar med brandfarliga moment ha rätt utbildning. Enligt SBF 506 krävs det:
Att en tillståndsansvarig utfärdar tillstånd innan arbetet påbörjas.
Att en brandvakt är på plats vid behov.
Att alla personer har genomgått en godkänd utbildning och har ett giltigt certifikat.
Utbildningsbevis
Efter genomförd utbildning och godkänt prov erhåller deltagarna ett certifikat för Brandfarliga Heta Arbeten. Certifikatet är giltigt i 5 år och måste sedan förnyas genom en repetitionsutbildning.
Vanliga frågor?
Vad är skillnaden mellan Heta Arbeten och Brandfarliga Arbeten?
Heta Arbeten är en certifiering från Brandskyddsföreningen, medan Brandfarliga Arbeten är en likvärdig utbildning framtagen av SVEBRA och Byggföretagen. Båda utbildningarna uppfyller försäkringskraven, men Brandfarliga Arbeten har ett mer praktiskt fokus och är ofta bättre anpassat för bygg- och industribranschen. På Utvecklingsplatsen AB ser vi till att du inte bara får certifikatet – du får också verklig förståelse för risker, säkerhet och hur du skyddar både dig själv och din arbetsplats.
Vad är Brandfarliga Arbeten?
Brandfarliga Arbeten är en certifiering för yrkespersoner som utför arbete med gnistbildning eller hög värme på platser där det finns brandrisk. Det inkluderar exempelvis svetsning, skärning, lödning och slipning. Vår kurs ger dig inte bara certifikatet, utan också en praktisk förståelse för hur du minskar brandrisker i verkliga situationer vilket är något som kan rädda både liv och egendom.
Hur länge är Heta Arbeten-certifikatet giltigt?
Både Heta Arbeten® och Brandfarliga Arbeten är giltiga i fem år. Efter det måste du genomgå en ny utbildning för att behålla ditt certifikat. På Utvecklingsplatsen AB erbjuder vi löpande kurser över hela Sverige som säkerställer att du inte bara uppfyller kraven utan också håller dig uppdaterad med de senaste säkerhetsrutinerna.
Vilka verktyg räknas som Heta Arbeten?
Alla verktyg och arbetsmoment som genererar gnistor, öppen låga eller hög värme klassas som heta arbeten. Exempel på dessa är:
Svetsning (gas-, el- och bågsvetsning)
Skärning med gas eller plasma
Lödning
Slipning och kapning av metallVärmepistoler och varmluftspistoler
Takläggning med gasolbrännare
Många underskattar riskerna med exempelvis kapning och slipning, men på vår utbildning går vi igenom dolda brandrisker som ofta förbises på arbetsplatser.
Måste man alltid ha brandvakt vid Heta Arbeten?
Ja, i de flesta fall krävs en brandvakt. En brandvakt ska övervaka arbetet under och efter att det heta arbetet har utförts – minst 1 timme efter att arbetet är klart. På Utvecklingsplatsen AB lär vi ut de smartaste sätten att minimera riskerna, vilket kan minska behovet av en brandvakt vid vissa typer av arbete vilket är en kunskap som sparar både tid och resurser.
Är Heta Arbeten ett lagkrav?
Ja, även om det inte finns en specifik lag som direkt kräver certifiering för brandfarliga arbeten, ställer Arbetsmiljölagen krav på att arbetsgivare ska vidta alla nödvändiga åtgärder för att förebygga olyckor och bränder. Dessutom kräver försäkringsbolagens säkerhetsföreskrifter (SBF 506) att alla som utför brandfarliga arbeten har en giltig certifiering. Om en brand uppstår och den som utfört arbetet saknar rätt utbildning, kan försäkringsbolaget neka ersättning. Därför blir certifieringen i praktiken ett krav för att uppfylla både lagens och försäkringsbolagens krav samt för att skydda företagets ekonomi.
Fysisk kurs i våra lokaler, där mat ingår för alla deltagare.
Digital utbildning, när det passar dig, direkt vid bokning.
Behöver du mer hjälp?
Saknas en ort eller ett datum som passar dig? Tveka då inte på att berätta det för oss genom att maila info@utvecklingsplatsen.se
Vill ni ha en företagsspecifik utbildning där ni är med och planerar innehållet?
Kontakta oss här: info@utvecklingsplatsen.se
eller 010-15 21 937